Home

Të nderuar antarë të Shoqatës "JERINA"
Shumë të respektuar bashkëvendasë të fshatit tonë të shtrenjtë.
Lexues të nderuar,
     Viti 2015 po i afrohet fundit, Viti i Ri po vjen ngadalë e me shpresë. Bashkëvendasit tanë të shperndarë në të katër anët e botës, në këto ditë të festave dhe pushimit, me mendje dhe zemër janë në vendlindjen e tyre, në Botushën tonë. Nuk është me rensi se ku janë, Tik-takja e shpirtit të tyre prapë mbetet aty ku jeta për ta filloi dhe ku jeta për ta do të përfundoi, pra atje në Botushën tonë. Atje ku pushon tripi dhe shpirti më mirë se në çdo vend tjetër, atje ku dhe pluhuri është i mirë, atje ku uji është më i ëmbël e ajri më i lehtë, atje ku jeta është kuptimplote.
     Bashkëvendasë të mi,
     Në emër të Kryesisë së Shoqates humanitare "JERINA*, në emër të antarësisë së gjerë, ju urojmë nji Vit të Ri të mbarë, shëndet e mirëqenje në familjet tuaja dhe ardhmëri të ndritshme.
     Kudo që jeni, ngado që të shkoni, ju priftë e mbara dhe Zoti qoftë me ju!

Me respekt
Krysija e Shoqates Humanitare "JERINA"
web faqja www.botusha.li

31.10.2015

Njoftim

Njoftoim të gjith bashkëvendasit tonë qe jetojn dhe punojn në Zvicer se me Daten 5.12.2015, ditë e Shtunë, do të mbahet mledhja e rregullt e Shoqates Humanitare "Jerina" për Zvicer.

Rendi i Ditës:

          1 Zgjedhja e Kryesisë së re.

          2. Të ndryshme

Mledhja do të mbahet në 4800 Zofingen, Klubin Dardania, Bleche-Areal (Aty ku është mbajtur edhe herave të tjera) duke filluar nga ora 18:00

Lusim të gjith bashkëvendasit që sa më masovikishtë ti përgjigjen Ftesës!


Me respekt

Krysija e Shoqates Humanitare

"Jerina"
Zvicer Zofingen, 2.5.2015              

              U mbajt Mledhja e radhes së Shoqates  Humanitare “Jerina“ 

Në fillim Kryetari i Shoqates z. Bajram Mehmeti kërkoj që  para se të filloijm me mbledhjen të mbajm një minut heshtje per nderë te ndjerit Arber Ramiz Dina, i cili ishte prezent ne mbledhjen e fundit dhe ishte aktiv në kuader të Shoqates. Njiherit  Familjes  i shprehim ngushllime me te sinqerta ne emër  te gjithë shoqates .

      Per piken e parë te rendit te ditës foli Kryetari i Shoqates  Z. Bajram Mehmeti.

      Bajrami e laboroj situaten aktuale ne Fshat si dhe ne Dijaspor.

      Më pas ceki se kemi pas disa levizje ne fshat dhe diaspor. Me rastin e Salles e cila u be ne Fshat, e perkrahu dhe nuk ka as një gje te keqe. Salla e cila u be ne Fshat, është e te gjithve. Jam dhe isha për ta bërë Sallen te Xhamija, por ishte vendi shum i vogel. Kryetari tha se mbetem i habitur pse nuk janë Kordinuar punët ndermjet nesh ashtu siqë ne i kemi kordinue me Fshat, atëher kur mbajtem mledhjen ne fshat. Kryetari tha se ne jemi para një akti te kryer dhe nuk do ta ndryshojm fare deshiren e fshatit, as qe na shkon mendja per ta ndryshuar, larg asaj. Kryetari ne vijim tha se nese lëmë hapsirë me ndiku dikush tjeter ndermjet neshë, atëher behet pun e pa kryer. Bajrami tha se neve sna mbetet gjë tjetër vetem te terhiqemi prej vedimit te marr me par për ndertimin e Salles në Sadra. Në fund kerkoj mendimin e secilit nje nga nje duke i faliminderuar te gjith per mendimet dhe kontributin qe kan dhenë dhe po japin. Kryetari pas i degjoj te gjitha mendimet e antarëve, ai e hudhi ne votim.  Të gjith votuan për terheqjen e vendimit.

     Haxhi Muslija tha kur te kryhet Salla esht mir per të gjith, dhe i perkrahu te gjith per qdo punë që behet për të miren e fshatit. Jam i mendimir ashtu siq tha Kryetari.

     Nenkrytari Asllan Salihu tha unë e perkrahu Bajramin dhe e mbështes fjal per fjal. Ai tha : ne deshtem ta bejm nje Sallë të madhe ashtu siq na ka hije gjersa Fshati, vetem si nuk mujti se deshten ti bejnë tri Salla. Asllan Salihu tha neve nuk na ka mbetur tjetër vetm ti ndihmojm ata ne fshat sepse ishte berë nji punë e mirë si me Sallë ashtu edhe me meremetimin e Xhamisë.                                                                                                                                                                                                                      Avni Kadrija tha se ne përpara na nuk kemi mujt mi bërë një Urë, por fal Zvicrranve na ben Uren. Por ja qe tani nese dojm, kemi mundesi ti bejm disa gjera.

     Hysni Salihu tha iniciativat e shoqates ishin pakë si te ngutshme. Pra duke e ditur se fshati nuk i marin si na analizat. Ai tha Bajramit ti je Kryetar ne Dijaspor dhe Misini ne Fshat, ju lusë qe ti kordinojm punët ndermjet neshë. Kërkoj terheqjen e vendimit te marr me heret perkitazi me Sallë.

     Arif Botusha tha ju lutem mos naj qoni paret dom. Te ken kujdes me punen qe është duke u berë.

     Kordinatori dhe menaxheri i fondit Muhamet Botusha tha: Është mëse e vertet se jemi para aktit te kryer, por është berë një punë e duhur dhe e mirë. Ai megjithatë me këmbngulje (tha ndoshta e kam gabim) por kerkoj që  Dijapora dhe Fshati ti kordinojn punet së bashku se për ndryshe nuk mund te bashkpunoijm kështu. Njeri pranë tjetrit. Ne nuk mundemi me 30 anëtar ta ndihmojm terë Fshatin ashtu siq mendojn ata. Ju lutemi na ndihmoni, ne jemi pran jushë. Ai kërkoj se nese edhe një vendim sa do i vogel që  mirret ne Fshat, ju lutemi të na  njoftojn ne. Mjafton njerin nga këta Kryetarin, Sekretarin apo Kordinatorin apo edhe me email neper mjes web Faqes www.botusha.li.

     Jahja Haxhi Mehmeti tha se i respekton vendimet tona.

     Adnan Riza Avdyli tha kerkojm transparencen nga fshati dhe nga Dijaspora për financa.

     Nebi Tahir Zajmi  si musafir i ardhur nga fshati, tha ju jeni te mrekullushem, ju merrni vendime ktu, por juve ju duhe nje perfaqësues ne Fshat. Kshtu behet mas miri qdo gje, duhet ti degjoni edhe vendimet tona në Fshat.

     Ram Botusha i bashkanxhitet mendimi te Hysni Salihut, per terheqjen e vendimit te marra me par. Nder të tjera Rama tha e përkrahi punën e berë në Fshat dhe është berë punë shum e mir.

     Fahri Avdyli  tha Xhamija eshtë renovuar dhe po behet nji punë e mir por kerkojm transparenc.

     Shaban Avdija foli per punen ton të deritanishme. Ne po dashem rrim neper Shtepijat tona dhe me familjet tona, po ja qe po mundohemi ta ndihmojm Fshatin sa do pakë. Sa i perket Salles, Shabani tha se une e kam blerë kabllon e rrymes dhe e ka percjell nepër terë Sallen. Salla ne Urjel na kishte kushtue shum më shum.

     Baton Halili Salla asht aktë i kryer dhe kerkojm nga Fshati dhe Diaspora te jen sëbashku. Ai tha ndoshta ështëvend i vogel, por ai tha se ne perpara kemi mbajtur nepër Oda te Burrave qdo dasem, kongjeq e dekë dhe kurr nuk ka qen aq ngusht.

Dhe ne fund Musafiri nga Botusha  Hasan Salihu Avdija Tha ju e kini ndihmue Botushen edhe gjatë Luftes e jo tani për Xhamin etj. Ai Tha ne kur u dogjem së bashku me Miftar Zenelin Ju na ndhimuat dhe ju faliminderoj shumë per ato ndihma te juaja. Ai tha mos keni frikë se parat e juaja nuk do ju humbin.

Krejt ne fund Kryari Bajram Mehmeti tha duhet te votohet per atë „që të terhiqet vendimi i marrë me herete për ndertimin e Sallës në Sadra“.

Qe te gjithë votun Për, Askush nuk qe kunder por as abstenime nuk pati.

Kryetara tha ne duhet ta ndihmojm meremetimin e Xhamis sa te na lejon bugjeti i Shoqates sepse ne kemi nji buxhet simbolik, pra ai tha se ne e ndihmojm Meremetimin e Xhamisë me nji shumë prej 4000 Fr.  Po ashtu ceku se nuk duhet harruar edhe aksionin e marr gjatë Dimrit per ta ndertuar shtepin e Ali Nurë Ahmetit dhe nesi Shoqat do ta ndihmojm Alinë. Muhamet Botusha propozoj qe me nji shumë prej 2000. Fr ti ndahet Aliut. Që të dyja propozimet u miratuan me vota apsolute. Të hollat do të dergohen sa më parë  nëpërmjet  Baton Hlilit.

Tubimi përfundoi me Moton, « Bashkohu edhe ti, për të miren e Fshatit »

 Shoqata « Jerina ».

Zvicer
                                                                                         

Isak (Hamez) Xhoki dhe Hajdar (Bajram) Rama

Ne kete foto jane Hazir Syl Kurpali ne te majte Isni Curri ne mes dhe Islam Aga Botusha ne te djathte.

Ne kete foto jane Hazir Syl Kurpali ne te majte Isni Curri ne mes dhe Islam Aga Botusha ne te djathte.

 Kjo foto eshte shkrepur ne vitin 1908 ne Shkup,me rastin e dergimit ne spital te Bajram Syl Kurpalit pas betejes te Rrafshit te Dukagjinit e udhehequr nga vete Hazir Syla si krykomandant i qetave kacake dhe kjo beteje eshte zhvilluar pikerisht ne Xërrxe, Bishtazhin dhe Kusarë ku ne kete beteje u plagos Bajram Syl Kurpali vëllai i vogel i Hazirit dhe u dergua ne Shkup ne spital per sherim nga vete Hazir Syla dhe keta dy burra dhe disa trima si Jah Salihi, Isuf Musa i Pozharit, Zefi i vogel, Selim Ukshini, Shaban Sadiki, Ram Binaki, Azem Bejto Galica, Rexhë Merturi, dhe Zymer Fazlia i Kurpalit dhe shume te tjere.

Botushë 27.12.2015

Shoqata Humanitare „Jerina“ ka marr vendim qe me nji shumë simbolike prej 1000 Fr apo 820 € të ndihmohet  Beslim (Ismet Mustafë)  Hoxhen.

Kryesia e Shoqates „ Jerina“  si  dhe mbar anëtarsija e gjerë i uron Beslimit sherim sa me te shtepjt dhe të plotë, kthim të shpejt nga Spitali dhe jetë të lumtur në gjirin e tijë Familjar.

Njiherit Kryesija shprehet qe mos teket nevoj  askush për ndihma të tilla por le të jetë e fundit.

 Botush

Shoqata « Jerina »

Botushë,  25.12 201

Ta ndihmojmë Ali (Nur) Ahmetin

 

      Me inicijativen e Kryetarit Misin Nimonit dhe  të nji Grupi inisues, i përberë nga: Mehmet Ademi, Mus Rama, Bedri Hoxha, Misin Nimoni e Muhamet Botusha, u muar vendim që të ndihmohet Bashkëvendasi i ynë, Ali Ahmeti, që ti ngritet shtepija. Barren e aksionit do të mer persiper Fshati Botushe, por pa prejashtuar edhe ndihmen e bashkvendasëve tonë që gjinden në Dijasporë, e sidomos Shoqaten Humanitare „Jerina“ .

 

     Te nderuar Vllezer dhe Motra. Ne si Grup inisues, murrem vendim dhe dulem ne fshat Shtepi per Shtepi,  aty ku ishim te vetdishem se munden te na Ndihmojn. Duke i faliminderuar të gjithe Mergimtaret qe kishin ardhur ne vendlindje per pushime Dimrore, ku si gjithmon nuk kursyen as kësaj here. Përgjegjës per grumbullimine e të hollave për fshat u caktua Kryetari Misin Nimoni, kurse për Diaspor Muhamet Botusha.

     Grupi inisues dhe Fshati ka vendos qe emrat e të gjithëve si  dhe firmat që dhan dhe do japin kontribut, te publikohen për hir te Korrektesis:

    Bisedum me Bisnismen:  Gurëthyesin dhe ai na ka siguruar që tër zallin e nevojshem per ndertimin e shtëps do të mar persiper.

Firma Fahri Xhoci, Dyert.

Hasan Uka Temelet dhe kanalizimet.

Brahim Shabani Instalimin e rrymes.

Lindi Gipser. Gramaqel, (Tezak I Djemve te Daut Ibishit) - Lyrjen interriere te Shtepis.

 
      Shuma e mbledhur për momentin nga Bashkëvendasit:

Emri dhe Mbiemri         Shuma                                                  Emri dhe Mbiemri                  Shuma           
Daut Ibishi500.00 €Musë Hasani100.00 €
Idriz Brahimi100.00 €Adem Botusha300. Fr + 30 €
Arif Botusha300.00 €Dervish Smajl Lama100.00 Fr
Merlin Likaj100.00 Fr CarrabregMuhamet Botusha200.00 €
Cenë Misini200.00 €Tahir Nimoni200.00 €
Dervish Rasim Dani200.00 €Rrustem Bajrami200.00 €
Avdyl (Aga) Zenuni200.00 €Brahim Ibishi100.00 €
Rexhep Sejda100.00 €Arsim Ahmeti100.00 €
Hasan Bajrami100.00 €Dervish Mehmet Mehmeti100.00 €
Xhavit Ram Mehmeti100.00 €Kujtim Zajmi100.00 €
Naim Xhafer Arifi100.00 €Neki Selmani100.00 €
Mirlind Ahmeti100.00 €
Halil Halili100.00 €Halit Shabani100.00 €
Halil Xheka100.00 €Neki Haxhi Salihu50.00 €
Hysen Brahimi50.00 €Shaban Avdija50.00 €
Bedri Hoxha50.00 €Isuf Kadrija50.00 €
Bashkim Delia50.00 €Besim Delia50.00 €
Hasan Salihi50.00 €Rifat Laha50.00 €
Mentor Rama50.00 €Muhamet Tola50.00 €
Hajdar Tola50.00 €Riza Dina50.00 €
Rexh Imeri50.00 €Qaush Musa50.00 €
Jakup Dema50.00 €Bajram ram Mehmeti50.00 €
Sherif Selimi50.00 €Rasim Hamza50.00 €
Rexhep Musa50.00 €Januz Maxhuni50.00 €
Nevruz Maxhuni50.00 €Mehmet Aga50.00 €
Teki Tola50.00 €Muhamet Halili50.00 €
Avdi Avdija30.00 €Elez Botusha30.00 €
Gani Avdija20.00 €Shqiprijot Ahmeti20.00 €
Ram Salihi20.00 €Syl Hasan Musa20.00 €
Rexh Zeqir Rama20.00 €Arlind Ahmeti20.00 €
Urim Xheka20.00 €Sokol Sejda20.00 €
Dervish Ismet Sadiki10.00 €Tahir Zajmi100.00 €
Valon Ukasmoni200.00 FrJunikAli Rrustem Tola50.00 €
Elegant Dinaj1000.00 €Nipash i Fam AhmetiMuharrem (Lanë) Mehmeti20.00€
Iber Xheka20.00 €Muhamet Alija20.00 €
Mon Tola100.00 €Skender (Ali) Mehmeti100.00 €
At'ham (Islam) Ahmeti10.00 €Sali Kameri300.00 €
Tahir (Lanë) Mehmeti100.00 €Dervish Rama100.00 €
Iber Tahiri50.00 €MolliqAfrim Deliu100.00 €
Shoqata „Jerina“2000.00 FrSelim Dina200.00 €
Musa Sadrija550.00 €

Me Respekt nga :
Misin Nimoni - Kryetarë
Grupi inisues,


Antasia e Shoqates Humanitare „Jerina“

Stafi i Web faqes Botusha.

Në vend të përkujtimit :

 

Sokol Meta – hero i heshtur i popullit shqiptar

 

Me 29 dhjetor 2014 pushoi së rrahuri zemra e atdhetarit Sokol Idriz Metës nga Botusha e Gjakovës.

I lindur në Botushë, nga një familje  bujare, Sokol Meta qysh në fëmijëri u shqua për zgjuarsi. Ishte një ndër nxënësit më të dalluar të  shkolles fillore tetëvjeqare „Jahë Salihu“ në Molliq. Shkollën e mesme me sukses shembullor e kreu në Gjakovë dhe vazhdoi edhe Shkollën e Lartë Pedagogjike poashtu në Gjakovë. Si nxënës dhe student i dalluar shumë shpejtë ra në sy të intelegjencës përparimtare shqiptare. Duke parë padrejtësitë shekullore ndaj popullit shqiptar dhe i brumosur me idetë e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit për bashkim kombëtar, Sokoli qysh në vitin 1977 doli me idetë për organizim ilegal më qëllim të shpalljes së Kosovës Republikë dhe bashkimin e saj me Shqipërinë. Dhe nuk u ndal me kaq. Prej ideve kaloi në vepra. Ishte kryeorganizatori në themelimin e Organizatës ilegale „Rezistenca për çlirimin e Kosovës“. Pasiqë nuk ndalej, sepse kishte një shpirt atdhetar dhe luftarak, shpejt ra në sy të pushtetit të  kohës dhe shërbëtorve të tij. Duke parë se rrethi i tij qe ngushtuar dukshëm  dhe për t’i ikur burgosjes, në vitin 1980 tentoi të largohej për në Shqipëri por fatkeqësisht u tradhtua  dhe ra në duar të UDB-s. Kontribut për këtë pritë dhanë disa të njofshëm të tij nga të cilët Sokoli nuk e priste tradhëtinë. Pas burgosjes filluan  edhe hetimet kundër tij dhe torturat më çnjerëzore. Kërkohej nga ai të tregonte për  rrjetin e njerëzve të organizuar në ilegale. Atë që nuk e bëri Sokoli, mjerisht njerëzit e UDB-s e zbuluan pasiqë i kishin zënë një ditar personal ku ai kishte shkruar disa ngjarje dhe emra. Megjithatë, për UDB-n nuk mjaftonte ditari i Sokolit. Për këtë arsye njerëzit e UDB-s kërkonin konfirmime dhe spjegime të detajuara nga ai. Përkundër torturave më çnjerëzore të ushtruara ndaj tij nga ana e udbashëve  shqipfolës si dhe nga ana e shërbimit sekret ushtarak në Beograd, Sokoli nuk jipte asnjë infomacion. Shërbimet sekrete tërboheshin edhe më shumë dhe tërë mllefin e urrejtjen e shkarkonin mbi atë duke e torturuar në mënyren më mizore. Dhe prapë Sokoli nuk fliste. Nuk i jipte shokët e ilegales.  Sa për ilustrim po përmendi  gjykimin tim në Gjykaten ushtarake në Beograd në fund të vitit 1983 kur e patën sjellur Sokolin në cilësinë e dëshmitarit. Unë së bashku me disa kadetë tjerë të Akademisë ushtarake gjykoheshim për veprimtari armiqësore. Na akuzonin për bashkim për veprimtari armiqësore lidhur me Sokolin. Më kujtohet si sot. Kur e futën në gjykatore, Sokoli ecte me kokën lartë, me një gëzim i cili në sytë tij nuk fshihej. Vetëm fjalët e tij mungonin : „Shikojeni ju gjykatës ushtarak të ushtrisë jugosllave. Nuk është vetëm një pjesë e rinisë shqiptare që lufton për të drejta dhe liri por ështe tërë rinia shqiptare, tërë populli shqiptarë që kërkon liri. I shifni edhe kadetët shqiptarë të Akademisë ushtarake në Beograd që nuk pajtohen me ju  dhe kërkojnë liri“. Qëndrimi i tij burrëror dhe i palëkundur i patë tmerruar  gjykatësit ushtarak dhe shërbimin sekret jugosllav. Kur gjykata i parashtronte pyetje, Sokoli nuk pranonte asgjë. Kurrë nuk do ta harroj momentin kur e patën larguar nga salla dhe pa u mbyllur mirë dera iu patën vërsulur me dhjetra oficerë të shërbimit sekret duke e goditur dhe torturuar mizorisht. Ai nuk dorëzohej. Dhe vërtetë, përkundër dënimit tonë nga ana e Gjykates ushtarake në Beograd, Sokoli nuk dëshmoi kurrë kundër meje dhe grupit të kadetëve ushtarak. Pas daljes nga burgu më patë treguar në imësi për torturat  e tmerrshme. Fatkeqësisht, torturat e pandërprera e patën rënduar shumë gjendjen shëndetësore të tij. Pas burgut,  për ditë e më shumë, gjendja e tij shëndetësore rëndohej. Pa përkujdesje të nevojshme shoqërore, në varfëri të skajshme, dhe në mbikqyrje të rreptë nga ana e UDB-s, Sokoli vazhdoi jetën me ëndërren e tij se liria do të vjen një ditë. Viti 1989/90 ishte vit i kthesës për shqiptarët dhe i shpresës për Sokolin. Ideali i Sokolit po jetësohej. Kosova u shpallë Republikë dhe ishte në rrugë të mirë të pavarësohej. Lufta çlirimtare i dha vulën përfundimtare idealit të Sokolit me shpresë të bashkimit kombëtar si e drejtë e natyrshme e popullit shqiptar për të jetuar në një shtet.

Pas luftës, Sokoli priste një zhvillim të hovshëm  të Kosovës në të gjitha aspektet. Mjerisht, realiteti doli të jetë ndryshe. U zbehën idealet. Një pjesë e njerzëve që pritej të bartnin mbi supe ndërtimin e shtetit, u tjetërsuan. Lakmia ua verboi sytë. Por Sokoli prapë nuk dëshprohej. Si veteran i çështjes kombëtare nuk zhgënjehej edhe kur « pushtetarët e rinjë » të veshur me petkun e pushtetarëve të kohës së komunizmit  e lanë në mëshiren e kohës duke e privuar edhe nga ndihma sociale përkundër sëmundjes e cila gati se e kishte mundur tërsisht. Dhe fundi i pritur i Sokolit të strukur në skutat e errëta të Spitalit të Gjakovës, pa përkujdesje shoqërore dhe gjysmë i braktisur, erdhi në këto ditë të ftofta dhjetori. Si duket njerëzit e mëdhenjë duhet të luftojnë për atdhe, të vuajnë për bukë, të përqeshen nga rrethi shoqëror, të mos jenë të gëzuar, dhe natyrisht të vdesin si heronjë. Ndërsa ata «të tjerët » t’i shijojnë frytet e revolucionit. A kanë pasë një fat të tillë Rilindasit? A vdiq me një kore të bukës në xhep Jeronim De Rada? A thua kush ka merituar për këtë liri më shumë se Sokoli?

 

Si do që të jetë, çdo popull i ka heronjtë e vet të heshtur. E i tillë ishte Sokol Meta.

 

Pra, për kënd po bien këmbanat?

 

Lavdi jetës dhe veprës së Sokol Metës!

 

Fribourg, Zvicër, me 30.12.2014

Nga Bajram Mehmeti

Zofingen, 15.11.2014 

 U mbajt mledhja e radhes e Shoqatës Humanitare „Jerina“  

Në lokalet e Klubit Kosovarë „Dardania“ në Zofingen u mbajtë mledhja e radhës e Shoqatës Humanitare „Jerina“ e cila grumbullon kryesishtë bashkëvendasit tonë që jetojn në Zvicer.
 Moren Pjesë:
1.  Nezir Meta
2.  Asllan Salihu
3.  Bedrush Mehmeti
4.  Avdni Kadrija
5.  Shaban Avdija
6.  Islam Sadiki
7.  Qamil Mehmeti
8.  Tahir Mehmeti
9.  Florim Mehmeti
10. Skender Bajrami
11. Naim Zajmi
12. Ramë Botusha
13. Arbër Dina
14. Sejdë Musa
15. Blerim Avdija
16. Muhamet Botusha
17. Tahir Nimoni
18. Fahri Aliu
19. Bajram Mehmeti
20. Arif Botusha
21. Nehat Botusha 
22. Mirash Hajdari, Musafir nderi i ftuar enkas nga Kryetari.

Rendi i ditës:

1.     Fjala e Arkatarit për gjendjen e kontos
2.     Analiza e Kryetarit për punën ndermjet dy tubimebve
3.     Shtepija e Kulturës, ku,si dhe kurë?
4.     Të ndeyshme.

Tubimin e hapi (pas nji orë e gjysem vonesë) Kryetari z. Bajram Mehmeti i cili në fillim i përshendetit të gjithë të pranishmit për kohën e gjetur që të tubohemi sëbashku për hallet e dertet e vendlindjes sonë. Posaqërisht e falemenderoj musafirin z. Mirash Hajdarin i cili gjeti kohë për të shpalosur projektin e tijë në kuader të shoqates humanitare “Urat” e cila vepron dhe punon në Zvicer, Gjermani dhe Austri. Bajrami tha se fjalen musafirit do ja japim pas pikes së dytë të rendit të dites.

1.     Muhamet Botusha ne cilesin e Arkatarit të Shoqates, prezentoj gjendjen momentale të Kontos. Muhameti edhe njiher e falemenderoi z. Arif e Ramë Botushën për shumen e dhenë nga 1000 fr. Poashtu edhe për ndihmen qe kan japë për ndriqimin e Lapidarit si dhe kantat e bërllogut. Për momentin në konton e Shoqates gjinden 9698.45 fr dhe gjithsejt për vitin 2014 kan paguar 18 antarë. Bajram Mehmeti propozoi që të pergaditet lista komplete e anëtarëve që kanë berë pagesen dhe të prezentoim në Web Faqen e Botushës.

2.     Për ketë pikë fjalene muar Bajram Mehmeti i cili ne fillim i njoftoj të pranishmit për ecurin dhe rrjedhat për kerkesen që kemi berë Komunës së Gjakovës për zgjerimin e Urës. Kërkesa eshtë berë dhe i është  japë në menyrë zyrtare z. Misin Nimonit por nuk kam njohuri se deri ku ka mbërri. -        
Shtepin e Kulturës, kemi kerkuar që të shkohet në Katastër dhe të dihet pronsija e vendit ku do të ndertohet Shtepija. -        
Për Auton e zjarrfiksëve qe kemi biseduar heren e fundit, unë jam ne kontakt të vazhdushëm me nji komunë e cila është fuzionuar dhe kan auto të cilat nuk ju duhen, dhe po mundohem qe me nji qmim simbolik ta marrim. Po ashtu jam ne kontakt te vazhdushem me Komandatin e zjarrfiksëve nga kjo Komune që ka shpreh deshiren të vie në Kosovë dhe të na aftëson për perdorimine e ketyre mjeteve. Unë mar persiper shpenzimet e fjetjes dhe ushqimit. -       
 Shaban Avdija. Secili fshat ka nevoja për ndihma të llojllojshme. Por ne per momentin kemi nevoj për Shtepi të Kultures dhe per mua është primare. Bajrami i tha se per ketë qeshtje kemi nji pike të veqantë të rendit të dites dhe do diskutojm -       

 Musafiri Mirash Hajdari i pershendeti te gjith të pranishmit dhe na falemenderoj për ketë incijativ që në kuader të fsahtit te keni nji Shoqat Humanitare. Urime dhe suksese. Me pas Mirashi prezentoj projektin e tij me nji intervistë qe kishte dhenë RTK-së kohë më parë ku ka të bejë me hapjen e vendeve të reja punës në Kosovë që rinija te rritet e të jetoj në vendlindje. Poashtu prezentoj disa intervista si me Erhad Busek si dhe Christophe Darbellay kryetar i partis CVP për Zvicer. Në fund z Hajdaraj ju pergjigj disa pytjeve konkrete të bashkvendasëve tonë.

 3.     Shtëpija e Kultures. Bajrami i njoftoj të pranishmit për ecurit e punëve deri me tani. -         Shaban Avdija kërkoj që të deklarohemi se ajemi apo jo për ndertimin e kësaj Shtepije. Me qenë se për ketë qeshtje është marr njiher vendim, nuk u votua
 -         Asllan Salihu.Propozoj që Shtepija e Kultures të ngritet në objektin e Koperatives në Sadra, bazamenti dhe muret jan hazer dhe vetem te bisedohet me pronarin.
-         Nehat Botusha. Që ShK të ngritet në oborrin e Xhamis, ka vend mjaft dhe është më ne Qender. Të gjitë e kundershtuan dhe than se është qeshtje e diskutauar dhe e përfunduar.
 -         Bajram Mehmeti. Vendimi është vendim. Kemi vendosë në Sadra por është e diskutushme në Koperativ apo afer Lapidarit. Me paret e Shoqates menagjojmë ne dhe askush tjetër dhe se vendimet tona janë valide. I Pranojm sugjerimet por jo Komandimin.Propozoj qe të gjinden personat adekuat për negociata me pronaret.
-         Muhamet Botusha. Te gjinden negocijatoret dhe te dihen pronaret e të fillojm me punën. Te dihet se a është tokë e Vakufit e shtetit apo Private.
-         Tahir Mehmeti.  U deklarua se planin e Shtepisë së Kulturës do ta bon ky dhe atë Gratis. -         Arif Botusha. Edhe ky u deklaru se mundet ta bejë planin në leter Gratis. -         Islam Sadiku. Para se te behet plani, Shtepija e Kultures duhet ti ketë keto tipare: Sallen për 300 vet, 2 WC, Kuzhinen dhe nji dhomë.

U Angazhua Arif Botusha për sigurimin e planit. Masa e Shtepisë së Kultures të jetë 25 x 30 m dhe të ket kapacitet për 300 vetë.

4.     Bajram Mehmeti ne fillim e pershendeti Islam Sadikun për kandidimin e tij për Parlamentarë në Parlamentin e Komunës së Arbonit. Ne i deshirojm suksese dhe do e ketë mbeshtetjen tonë. -         U mur vendim që me nga 100 fr te ndihmohen 4 familje. 1.     Bylbyl Xheka 2.     Timë Alia 3.     Time Zajmi 4.     Shoqja e Haxhi Tolës. Paret do ti dergon te Shtunene  ardhshme Tahir Mehmeti. Mbledhja përfundoj me nji dark solemne ne frymen vëllazrore ku z. Tahir Mehmeti sponzoroj darken me 3 KG Suxhuk nga i biri i tij ku edhe punon.

"Jerina"

6.11.2014

Njoftim 


         Njoftoim të gjithë bashkëvendasit tonë qe jetojn dhe punojnë në Zvicer se  me daten 15.11.2014 ditë e Shtune, do të mbahet mbledhje e rregullt e Shoqates Humanitare „Jerina“ për Zvicer.

Rendi i ditës.

1. Raporti i Arkatarit.
2. Analiza e Kryetarit për gjendjen ndermjet dy tubimeve.
3. Salla e kultures, diskutime.
4. Të ndryshme.


Mledhja do të mbahet në Zofingen, Klubin Dardania, Industriestrasse (Aty ku eshtë mbajtur edhe herave të tjera), duke filluar nga ora 18.00.
Lusim të gjith bashkëvendaset që sa më masovikishtë ti përgjigjen ftesës.

 
Me respekt
Kryesija e Shoqates Jerina

Zvicer


Zofingen, 17.5.2014


Mledhje e rregullt e Shoqates Humanitare „Jerina“

Ne Zofingen të Zvicres u mbajt mbledhja e rregullt e Shoqates Humanitare „Jerina“ e cila i bashkon bashkëvendasit tonë që jetojnë e punojn në Zvicer.

Muren Pjesë:
Bajram  Mehmeti -  Kryetarë
Asllan Salihu
Islam Sadiki

Lulzim Avdyli
Sami Himaj

Arben Himaj
Nehat Botusha

Enver Alija
Ramë Batusha

Fahri Alija

Muhamet Botusha

Adnan Avdyli
Naim Zajmi

Sejd Musa

Tahir Nimoni
Arbit Avdyli

Fahri Avdyli
Baton Halilaj

Tahir Mehmeti

Bedrush Mehmeti
 

Mbledhja filloi me ketë Rend dite:

1. Raporti i Arkatarit për periudhen vjetore.
2. Analiza e Kryetarit për gjendjen ndermjet dy tubimeve.
3. Salla e kultures. Si, ku dhe kurë.
4. Të ndryshme.


Mledhjen e hapi z. Bajram Mehmeti i cili i pershendeti të gjith të pranoshmit në menyrë vllazërore për kohen që gjeten me ardhë në ketë mledhje me ketë numër.Njiherit nji pershendetje të veqant jua drejtoj të rinjeve që morën pjesë. Më pas fjalen ja dha Arkatarit z. Muhamet Botushes.

Muhamet Botusha. Në konton e Shoqates për momentin kemi 6401.40 fr duke mos llogaritur shumen prej 1000 fr te ciklat i ka dhan në menyrë vullnetare Arif Botusha para dy ditesh, (të cilen e falemenderuan të gjithë). Antarsija  nuk eshtë realja e asj sa jan bashkëvendasë  që jetojnë në Zvicer. Nuk e di arsyn se pse nuk kyqen te gjithë. Deri me tani kan paguar vetem 16 vetë për vitin 2013, gjersa për vitin 2014 vetem 4 vetë. Dobtë. Kan dalë nga kontoja e shoqatës vetem 320 Fr. për pagesen e Faqes së internetit www.botusha.li. Ju lus që të gjithve që të kontriboni ne rrethin e juaj Familjar që sam ë shum të kyqen ne shoqatë.

Për piken e dytë te rendit të dites , fjalen e muar z. Bajram Mehmeti. Ne fillim ceku Bajrami  se ne mbledhjen e fundit u kërkua që të behet nji Kerkesë Kryetares së KK të Gjajkovës, z. Mimoza Kusari-Lila për zgjerimin e Urës mbi Gushë, në Hyrje të Fshatit. Kërkesa eshtë perpilua e cila u lexu e tëra dhe njëzerit u aprovua.
_________________________________________________________________________________________________________

Kryesia e Fshatit Botushë
Komuna e Gjakovës
Republika e Kosovës                                                  Botushë, me 17.05.2014                                                                                    

                                                                                  Për  Kryetaren e Komunës së Gjakovës                                                                                   Zonjen Mimoza Kusari-Lila                                                                                                                                                                              Gjakovë –Kosovë      
                                                                      
Lënda: Kërkesë  


E nderuara Zonja Kryetare, 

Ne qytetarët e fshatit Botushë, komuna e Gjakovës, ju drejtohemi me kërkesë  për ndërtimin e urës së fshatit mbi lumin Gusha.                                                             

                                                         Arsyetim    

Në hyrje të fshatit tonë mbi lumin Gusha, pas luftës se fundit, me ndihmen e një organizate zvicerane është ndërtuar ura emergjente njëkahëshe. Me ndërtimin e kësaj ure sadokudo u bë një zgjedhje e përkohëshme dhe ne falenderuam shtetin zviceran për ndihmen e dhënë dhe se edhe sot i jemi mirënjohës atij shteti. Pasi që pas lufte,  ajo periudhë ishte emergjente, ne nuk kishim mundësi të bënim diçka më të madhe për zgjerimin e asaj ure sepse rrethanat ishin të tilla. Siq e dini edhe ju vet, fshati ynë është një ndër fshatrat më të mëdhenjë  të komunes së Gjakovës. Pasiqë bëhet fjalë për uren kryesore të fshatit, ne kërkojmë nga ju, Zonjë e nderuar, që të ndermerrni masa për ndertimin e urës së re respektivisht zgjerimin e urës ekzistuese me mundësi kalimi dykahje. Ju bëjmë me dije se për shkak të kalimit një kahorë të urës, shpesh në hyrje të urës kanë ndodhur aksidente sidomos gjatë shëndrrimit të një automjeti dhe bagëtive.  Kërkesa jonë, në cilësinë e kontribuesëve të rregullt të tatimeve shtetërore, është reale, lehtësisht e realizueshme dhe arsyeton realizimin e saj me  avansimin e zhvillimit ekonomik të fshatit dhe arsyet tjera historike që lidhen me fshatin dhe rrethinat e tij. Ju lusim, që kërkesa jonë të trajtohet si kërkesë prioritare.  

Në këtë pritje dhe duke ju falenderuar për përpjekjet tuaja në realizimin e kësaj kërkese, ne ju lusim të pranoni, Zonjë e nderuar, përshëndetjet tona më të sinqerta.                                                                                               

                                                                                                   Për Kryesinë e fshatit
____________________________________________________________________________________________________________

U tha që kërkesa do të dergohet në komunë dhe të dorzohet në menyrë Protekulare. Më pas Bajrami ceku nevojen që fshati ka për nji Autocistern për raste emergjente në raste zjarresh, ku kohëve të fundit jan shpeshtuar shumë në fshat. Bajrami tha se është në kontakt me nji person qe mirret me keto punë dhe posa të gjen një të tillë që na konvenon ne, do e blejmë. Për Shtepin e Kulture, Bajrami tha se do filloim nga e para. Do bejmë kerkesën për lejendertim e pasi ta marrim lejen do bejm nji plan ideorë e pastaj të filloim me projektin ashtu siq e parashofin rregullat.
Më pas Bajrami ja dha fjalen secilit nga të pranishmit. -         

Asllan Salihu- Pajtohem me Bajramin. Toka e cekur për ndertimin e Shtepis së Kultures nuk i takon askujtë dhe se eshtë pronë publike keshtu qe nuk kemi qka te kerkojm leje prej ndokujtë. Askush se ka mbi vehte.     

Islam Sadiki. Propozoi qe para se te ndertohet Shtepija e Kultures te sqarohet me shkrim prona ku do të ndertohet qe mos të na lindin probleme pastaj. Nëse kemi ndermend qe të blejmë nji Autocistern, është e udhes që depon ta ndertojm me te njejtin plan pran Shtepisë së kultures.      

Lulzim Avdyli. Për mua gjeja primare është uij i pijes i cili na mungon. Jam i mendimit që të investojm ne ket drejtim dhe ta rrisim kapacetetin e uijt. Mendimi i im është se Shtepija e Kultures per momentin eshtë Luks. Propuzoi qe te investohet dhe te ndihmohen edhe Varrezat e tjera te reja të Urjelit e jo vetem Varrezat e Mdhaja.
Arben Himaj. Ne kemi formu shoqat humanitare ti ndihmojm bashkvendasit tonë me gjendje të veshtir ekonomike. Per nji Shtepi të Kultures ashtu siq po kerkohet, per momentin nuk kemi kapacitet. Kerkoj qe të gjindet nji person në fshat i cili do te miret me pastrimin e bores gjat dimrit e pagesen ta bejë shoqata.
Nehat Botusha. Jam shum i pelqimit qe të blihet Autocisterna, sepse vetë rasti i fundit ku zjarrfiksit nga Gjakova ju nevoiten 1:30 minuta per të ardhur ne fshat e ata nga Juniku 45 minuta. Edhe për Shtepi të Kultures jam i pelqimit që të ndertohet.
 Enver Alija. Qka të bejmë për Botushën, është vendlindja e jonë dhe nuk është e tepërt. Qdo gjë është pozitive.
Ramë Botusha. Dua të di se sa vetë janë njoftuar për ketë Mbledhje. Propozoi qe secili bashkëvendas që punon në CH të njoftohet dhe të thirret për mledhje. Jam i pelqimit që të ndertohet Shtepija e Kultures dhe të blihet Autocisterna. -          Bajrami i muar verejtjet si të arsyshme dhe do të shqyrtohen.
Fahri Alija. Propuzoi qe njoftimet të lajmerohen me kohë dhe me se paku 3 javë përpara. Qdo ndihm për fshat është e mirseardhur dhe ju përkrahu.
Muhamet Botusha. Për varrezat e mëdhe në Urjel jan dhanë 1500 Fr. Fahri Avdyli ka financu nji vit faqen e Botushës. Jam munduar ne qdo menyrë të informoj secil nga bashkvendasit tonë për ketë mbledhje. Poashtu edhe shperndarjen e fletpagesave po rezultatet po mungojn. Ne sa jemi ketu edhe disa tjerë qe janë aktiv, por per momentin nuk jan ketu, mundemi ti dalim qdo aksioni. Faleminderim te veqant për Arif Botushën për 1000 fr ndihm si dhe 700 € për blerjen e shportave te berllogut te cilat jan shpernda në tër fshatin.
Bedrush Mehmeti. Pershendet të gjith te pranishmit. Pajtohet për ndertimin e Objektiti dhe blerjen e Autocisternes.
 Adnan Avdyli. Pajtohet me parafolsit dhe kërkon qe ftesat për mbledhje të organizohen më mirë dhe me kohë.
Naim Zajmi. Qka të vendosni për investime në fshat do ta përkrahi dhe qdo vendim do ta zbatoj. Sejd Musa. Pajtohet me parafolsit.
Tahir Nimoni. Pajtohet me parafolsit.
 Fahri Avdyli. Për Gelenderat e urës së Tolaj ishte mir qe vetë Lagjëja e Tolajve te kontriboj. Kan nji numer të madh bashkvendasve që jetojn jashtë. Propozoi që së pari të grumbulloim mjetet e pastaj te nisemi me projekte konkrete. Pagesa e Anëtarsisë le të mbeten në ndergjegjen e secilit. I përkrahi propozimet dhe do të kontriboj.
Baton Halilaj.  Unë propozoi qe te nisem nga gjërat primare. Per mua primare është uij i pijes. Te kontribojm në rritjen e kapacitetit të uijt dhe propozoi që të meremetohet Xhamija e Fshatit. Nese fillon pastrimi i Gushës, unë nji njeri dhe traktorin gjat tër dites do ta ve në dispozicion. -         Tahir Mehmeti. Jemi shoqat Humanitare dhe ashtu te trajtohemi. Askend nuk mundem ta obligojm për të berë pagesen. Për mua Shtëpija e Kultures është primare. Unë jetoj në Gakovë por zemra dhe shpirti me rrahë për Botushën. Mos të shtyhemi për cikrrime. Unë me Arif Botushën do e ndetojm Shtepin e Kultures, po deshëm. Edhe për Autocistern është propozim i qelluar dhe e përkrahu.
 Arif Botusha. Pajtohet me propozimet e mëparshme. Propozoi që të pastrohet Gusha e tëra nga Livadhi i Hisenit e deri në Goraqë, pasi qe ka fillue grumbullimi i mbeturinave në menyrë të duhur. Të bisedohet me pronarin e Gurëthysit për pastrimin e uijt sepse me larjen e zhavorit, po na njolloset e tër Gusha dhe se me ata uij ne ujitim fushen dhe kopshtet tona, Ti kerkohet që ti ven filterat apo ta gjenë nji zgjidhje. Keshtu ështu shum keq. Jam i pelqimit për ndertimin e Sallës dhe blerjes së Autocisternes.
Islam Sadiki. Mur fjalen edhe njiher dhe kërkoj nga të pranishmit se nese dikush bie ne kontakt me ndonji firm qe punon me Hidrantë, ti blejm 5 copë e ti montojm në fshat në vendet kyqe për raste emergjente. Poashtu qe te intersohemi ti blejm gypat e zjarrfiksve që të na sherbejn deri sa të blehet Autocisterna.

Mbledhja përfundoj në frymen vëllazërore me nji darkë të përbashkët.

Foto nga Tubimi

Pleqët e Fshatit;
Smajl Brahimi, Islam Athemi e Bajram Moni

Zofingen, 16.11.2013

 

U mbajt kuvendi i rregullt i Shoqates Humanitare „Jerina“

 

Në Zofingen të Zvicres, në klubin Dardania, sikurse  edhe herave t¨tjera, u mbajt Kuvendi II i rregullt i Shoqates Humanitare “Jerina” për Zvicer e cila i bashkon bashkëvendasit e Fshatit Botushë.

Rendi i ditës:

1.       Kuvendi i II I Shoqates Humanitare “Jerina”

2.       Të ndryshme.

Të Pranishëm ishin: Muhamet  (Mustafa) Aliu, Asllan (Elez) Salihu, Bedrush (Lanë) Mehmeti, Avni Kadrija, Islam (Adem) Sadiki, Shaban (Qazim) Avdija, Tahir (Lanë) Mehmeti, Muhamet (Dervish) Botusha, Fahri (Muhamet) Aliu, Tahir dhe Jeton Nimoni, Blerim Avdija, Fahri (Ramadan) Avdyli, Artan Sadiki dhe Bajram (Rrustem) Mehmeti.

Tubimin e hapi ish Kryetari i deritanishëm z. Bajram Mehmeti ku ne fillim i pershëndeti të gjith të pranishmit e në veqanti Musafiret si Muhamet Mustafen dhe disa të rinjë që kan ardhë për here të pare.

Kuvendi i rregullt mbahet në bazë të Statutit i cili përcakton se qdo 2 vite të mbahet Kuvendi Zgedhorë.

Me pas ju dha fjala secilit veq e veq që të diskutoin për punën e gjeritanishme dhe për propozimet për Kryesin e re:

-          Asllan Salihu. Kemi punuar aq sa kemi pasë munsi dhe kapacitet. Kemi berë nji punë të mirë dhe modeste. Jam dhe propuzoi që Bajram Mehmeti të rizgjidhet edhe për nji mandat Kryetarë i Shoqates.

-          Islam Sadiki propuzoi që tër Kryesija e gjeritanishme të rizgjedhet  edhe për Dy vite.

-          Muhamet Aliu, pajtohet qe Bajrami të rizgjidhet edhe për nji mandat Kryetarë i Shoqates.

-          Avni Kadrija ishte i po të njejtit mendim.

-          Muhamet Botusha- Pajtohet me parafolsit por benë nji kritikë per të gjithë ata anëtarë të Kryesisë që disa herë me radhë nuk po marrin pjesë në Tubime.

-          Bedrush Mehmeti - Kerkoj te di se kush ishte anëtar i Kryesisë deri me tani qe te di këndë ta propozoi për në të ardhmen.

-          Tahir Mehmeti. Propozon Bajramin për Kryetarë dhe kryesia te mbetet ashtu siq ka qenë.

Më pasë u Votua ku me shumicë Apsolute, pa astenji kundër, Kryetarë u zgjodh z. Bajram Mehmeti.

Më pas u bë zgjedhja e anëtarëve të kryesisë.

-          Asllan Salihu, u zgjodhë nënkryetari i parë.

-          Shaban Avdija, nënkryetari i  dytë

-          Muhamet Botusha, Arkatarë

-          Tahir Mehmeti, Kordinatorë

-          Islam Sadiki, Sekretarë

-          Fahri Avdyli, Anëtarë

-          Fahri Aliu

-          Avni Kadrija

-          Bedrush Mehmeti

-          Ramë Botusha

-          Arif Botusha

-          Jeton Nimoni

-          Tahir Nimoni

-          Naim Zajmi

-          Hysni Salihu

-          Fidan Meta

-          Ismet Sadiku

-          Xhevdet Lama.

Në bazë të kerkesave të shumta u aprovua kërkesa që të zgjidhet edhe nji nënkryetarë i tretë. U propouzua dhe u zgjodh njëzerit Fahri Aliu.

Arkatari dha raportin e gjendjes momentale si dhe numrin e pagesave të antarësisë.

 

Në piken e dytë të rendit të dites u diskutua munsija e zgjerimit të shoqates edhe në shtetet e tjera jashta Zvicres si në Austri, Gjermani dhe Suedi. Që të formohen berthamat e shoqates në keto shtete u propuzuan këta bashkëvendas që ti kordinojn punet dhe te formojnë këshillet iniciuse.

1.       Suedi- Haxhi Haxhiu

2.       Austri – Besim Deliu

3.       Gjermani Halil Ademi, Shkelzen Ahmeti dhe Ramiz Nimoni

U cekë se nese edhe në shtetet e tjera ka interes që të formohen deget e Shoqates, i lusim incijatoret qe të marrin kontakte me ne, për  kordinim të punëve.

Bajram Mehmeti  propozoi që ti behet nji kerkesë Kuvendit komunal të Gjakovës për zgjerimin e Urës mbi Gushë në hyrje të fshatit. Peticioni të behet me mbledhjen e nënshkrimeve dhe ti dergohet komunës në menyrë Protekulare. Kërkesa u aprovua njizerit.

Për qeshtjen e Shtepisë së Kultures që kemi biseduar në dy tubimet e mëparshme, u cek që po presim deri sa të gjindet plani adekuat, shpronsimi dhe definimi  i pronës ku eshtë caktuar që të ndertohet dhe të dihet përafersishtë shuma e investimit.

Tubimi përfundoi si gjithmon në frymen vllazrore me nji darkë solemne.

7.11.2013

Njoftim 


         Njoftoim të gjithë bashkëvendasit tonë qe jetojn dhe punojnë në Zvicer se  me daten 16.11.2013 ditë e Shtune, do të mbahet Kuvendi i rregullt i Shoqates Humanitare „Jerina“ për Zvicer.
Mledhja do të mbahet në Zofingen, Klubin Dardania, Industriestrasse (Aty ku eshtë mbajtur edhe herave të tjera), duke filluar nga ora 18.00.
Lusim të gjith bashkëvendaset që sa më masovikishtë ti përgjigjen ftesës.

 
Me respekt
Kryesija e Shoqates Jerina

Zvicer


Botushë, 6.8.2013

     Me insistimin e kryesisë së Shoqates Humanitare „Jerina“ dhe me perkrahjen e bashkëvendasëve nga Fshati, u mbajt mledhje informative në Oborrin e Xhamisë së Fshatit.
     Mbledhja kisht vetem nji rend dite dhe kishtë të bëntë rreth njoftimit për ngritjen e një Objektit ndihmes në kuader të fshatit për raste emergjente. Një objektë të tillë kishte kërkuar z. Dervish Avdiu i cili isht musafir në Zvicer dhe kishte mar pjesë në mledhjen e fundit të Shoqates Humanitare „Jerina“. Objekti që kërkon Fshati është: Nji sallë e madhsisë së mesme, me Objektet percjellse, për nevoja të përbashkëta të Fshatiti ne raste të ndonji të Pamje apo Pritje, pse jo edhe për ndonji qellim tjerër si gazmend, tubim etj.
     Tubimi filloi ne frymen vllazrore dhe kishte nji numer të konsiderushëm të pjesmarrsëve. Pas diskutimeve të shumta u arrit pajtushmeri që objekti në fjalë mundet të ndertohet vetem në Sadra sepse vend të mjaftushem për objekt dhe objektet pecjellse në fshat nuk ka. Vendi afer Xhamis është shumë i vogël dhe se do të ket probleme me Parkimin.
     Ne fund u mur vendim qe edhe njiher të shqyrtohet kerkesa në detale, të zgjidhet Plani dhe vendi, dhe të njoftohen të gjith bashkëvendasit kudo që janë.
     Tubimi përfundoi në frymen vëllazërore dhe me qmallje të bashkëvendasëve ndermjet veti.

 ©www.botusha.li

Disa Foto nga Tubimi në Botushë me 6.8.2013

Foto të tjera i gjeni te Foto albumi

Zofingen, 18.5.2013

 U mbajt mledhja e rregullt e Shoqates Humanitare „Jerina“.

Mbledhja filloi me këtë rend dite:

               1.      Raporti i punës njivjeqare, në periudhen kohore nga Maj 2012 deri në Maj 2013
               2.      Shqyrtimi i mandateve të Kryesisë, në bazë të statusit dhe rregullorës.
               3.      Të ndryshme.

         Mbledhjen e hapi Kryetari i shoqatës humanitare « Jerina » për Zvicer, z. Bajram Mehmeti. Në fillim i pershendeti të gjith të pranishmit e në veqnati Dervish Avdin i cili ishte musafir nga Botusha te i biri dhe kishte shfrytzuar rastin që të marr pjes në ketë mledhje.                Procesverbalist për ketë mledhje u propuzua Adnan Avdyli i cili njizerit edhe u zgjodhë.
 
         1)      Raportin e punës njivjeqare e paraqiti z. Muhamet Botusha. Ne fillim ceku se Shoqata është duke ecë përpara dhe duhet të jemi të lumtur që është kështu. Më pas ceku të hyrat dhe dalurat nga kontoja e Shoqates te cilat do ti bejmë transparente. Në vitin 2012 nga antarsija kan hyrë 3658.30 Fr. Muhameti tha se nga kjo shum vjet jan  ndihmuar disa Familje nga fshati si dhe  janë rrethuar varrezat në fshat (Varrezat e mëdhaja) me nji shum prej 2710 Fr. Po asht vjet jan ndihmuar dy familje të goditura nga zjarri, me nji shum prej 3500  fr ku nga kontoja janë terhjekur 1000 Fr a shuma e tjetër është mbledhur ne menyrë humanitare nga bashkëvendasit tonë ashtu siq është e prezentuar në listë. Është financuar web faqja e fshatit Botushës me nji shum prej 838.15 Fr. Ketu ceki ndimen e dhenë te Fahri Avdylit me babë e vllezer për gadishmerin që nji vit ta paguajn faqen e Botushës,
Gjithsej nga Kontoja e Shoqatës për vitin 2012 kanë dalë 4548.15 Fr.  Duke ju faliminderuar dy bashkvendasëve tonë Ramë dhe Arif Botushës që në menyrë vullnetare kan dhanë nga 1000 Fr, kemi pas nji shumë modeste  në konto.
Për punen dhe vullnetin e pa kontestushem që ka bërë Muhameti për dhe rreth shoqates, e faleminderuan të gjithë dhe i jemi shumë mirnjohes.

         2)      Fjalen e muar z. Bajram Mehmeti. Në bazë të rregullores dhe statusit duhet që të bëhet Rotacin dhe ndryshime në Kryesi. Mu për këtë (Duke u bazuar në rregulloren e punës), i ftoj që secili veq e veq të jepë mendimin e vetë: -      
      Avni Kadrija- Gjithë ajë që punon është i mirëseardhur dhe jam që të mbetët kjo kryesijë me të njejten përberje siq është tani. I falemenderoj të gjithë për punën e bërë. -      
      Bedrush Mehmeti- Vetem  i pershendet tue pranishmit dhe ju deshiron punë të mbarë të metutjeshme. -      
      Elez Botusha- Punë të mbar e suksese. -       
      Fahri Aliu- Propozoj qe të gjith që janë tani në Kryesjë të mbesin por qe kryesija të zgjerohet edhe propuzoj Naim Zajmin qe të jetë antar i ri i Kryesisë.      
      Adnan Avdyli- Jam qe të behet ndryshime në Kryesi.      
     Muhamet Botusha- Që Kryesija  të zgjerohet edhe për dy Antarë të rinjë. Të jenë puntorë dhe aktivë. Propozoj që njëri nga antaret e rinj të jetë nga Mahalla e Hasanajve me qellim se kjo lagje na ka mbet anësh si me antarë ashtu edhe me pagesa.
     Tahir Mehmeti- që të zgjerohet dhe propozoj që antaret e kryesisë të vinë gjithmonë në mledhje. -       
      Shaban Avdija- Antaret e kryesisë të jenë më aktiv dhe të jenë të rregullt në mledhje. Mledhjet e ardhshme të caktohen së paku nji mujë përpara se të mbahen që të kemi kohë ti informojm secilin. Poashtu propozon që sa më shumë ti telefonojm bashkëvendasit dhe të kerkojm nga ata konfirmimin se a do të vinë ajo. -       
      Isni Salihu- Ne bazë të statusit nuk mundemi të bejmë për momentin ndryshime. Të ftojm nji Tubim zgjedhor dhe të vendosim për këtë qeshtje. Jam i mendimit që edhe bashkëvendasit tonë që jetojnë në Gjermani, Austri dhe në vendet të tjera të na kyqen në Shoqat. Nëse sju pelqen puna dhe aktiviteti i ynë, le të formojn edhe ata nji shoqat ne vendet ku jetojnë dhe bashkërisht ti kordinojmë punët në të miren e fshatit. Por deshiroj qe njiherit të ju bëhet kerkesë që a doin të bashkpunojnë me ne apo jo. -       
     Bajram Mehmeti- Ne jemi të hapur per secilin. Kurr nuk kemi thënë si Kryesijë që zbon të na kyqen bashkëvendasit tjerë jasht CH. Nëse ata e shofin të arsyshme se munden ta formoin nji shoqat tjeter Humanitare në Gjermani apo Austri do të kenë vetem përkrahjen tonë. Fyrjet nuk do i tolerojm sepse gjith ketë punë dhe mundë e bëjm në menyrë vullnetare dhe nuk toleroim që për ket punë të shahemi. Bejë kërkesë që të na bashkangjiten te gjith antaret që jan më pak aktiv sepse është për të miren e fshatit tonë. -       
      Islam Sadiki- Ne Faqen e Botushës është i publikuar Konto numri i shoqates me të gjitha të dhënat e nevojshme si IBAN ; SWIF që secili që deshiron të paguaj apo të kontiboj për të miren e fshatit, mundet ta bejë nga e gjithë bota pa asnji problem. -       
      Isni Salihu- Perserit që të ju telefonohet bashkëvendasëve tonë në D dhe A qe te mirret mendimi i tyre.

Njizerit u muar vendim që në mledhjen e ardhshme të mbahet kuvendi zgjedhorë në kuader të shoqates.
Për shkakë të dinamizimit të punës së shoqates, u muar vendim që Kryesija të zgjerohet edhe për katër antarë të rinjë, deri në Kuvendin zgjedhorë.              
          U Propuzuan : 1)      Naim Zajmi.
                                  2)      Fahri Aliu      
                                  3)      Elez Botusha
                                  4)      Avni Kadrija
                                  5)      Adnan Avdyli.
         U Zgjodhën : 1)      Naim Zajmi.
                               2)      Avni Kadrija. 
                               3)      Elez Botusha
                               4)      Fahri Aliu. 
              
        3)      Në piken e tretë të rendit të dites muren fjalë dhe diskutan: -      

                   Islam Sadiki- Që flamurët te lapidari të nderrohet dy herë në vit me flamuj të rinjë.  
                                       - Problemi i trafos, kontaktet me KEK-un.
                                       - Nga Mahalla e Hasanajve ka marr dy kerkesa, 1 Qe të vendoset nji Pasqyre në Arrabreg në kthesen e parë për shkak të rrezikut permanent që është në atë vendë, 2 që të ndihmojm në blerjen e nji reservari të uijt me kapacitet prej 5000 litrave për Kronin e Qelisë. -       
                Bajram Mehmeti- Trafo është pron private. KEK-u është privatizu dhe do presim se qdo të behët. Do e pergadisim nji kërkesë KEK-ut duke ja bashkangjitur disa foto nga gjendja momentale e Trafos dhe të kerkojm që sam a parë të gjindet nji zgjidhje. Më pas Bajrami ja dha fjalen musafirit Dervish Avdisë. -       
  
                Dervish Avdija- Ju faliminderit për punën që keni berë dhe jeni duke bërë. Unë kam nji kerkesë që në Botushë të ndertohet nji Objekt apo lokal për të Pame dhe gjëra të tjera, ashtu siq i kan bërë edhe shum fshatëra të tjera. Objekti të ngritet afër Xhamisë së fshatit. Ne si fshat pa ndihmen e juaj as që mundem ta nisim. Propozoj qe te hudhet ne diskutim dhe të aprovohen nga Kryesija e shoqates dhe ju kisha lutë që të na ndihmoni në ketë drejtim. Më pas për ketë qeshtje diskutaun secili veq e veq dhe se që të gjith ishin të mendimit se një objekt i tillë na duhet në fshat dhe se fshati ka nevojë urgjente.

     U vendosë:     A)  Që Dervish Avdija të jetë ndermjetsues nga Shoqata Humanitare „Jerina“ dhe bashkvendasëve tonë në fshat, qër qdo informat apo këshillë të informohemi nëpermjet Dervishit.
                             B)  Nëse fshati gjejnë gjuhë të përbashkët për caktimin e lokacionit dhe janë të nji zërit për ndertimin e kësaj Qendere, ne si kryesijë do të  bejmë qmos që të ndihmojm në qdo drejtim.
                             C) Të mirret njië Arkitekt dhe të behet plan skica se si do të duket ky objekt, përafersishtë dhe sa do të jetë madhësija e tijë.
                              D)  Përafersishtë të jipen të dhënat se sa do të kushtoj ky objektë.
                              E)  Ndihma e jonë do të jetë transparante vetem nëpermjet të antarëve të kryesisë së Shoqates Humanitare „Jerina“
.


Kerkesat e tjera do të shqyrtohen në mledhjen e radhës.

Tubimi perfundoj si gjithmon në frymen vllazërore me nji darkë të përbashkët.
 U Caktua se mbledhja e ardhshme të mbahet në Tetorë 2013.

Disa foto nga Mledhja me 18.5.2013

Bedrush Mehmeti dhe Avni Kadrija

Elez Botusha me të birin, Fahri Aliu dhe Adnan Avdyli.

Darkë e përbashkët.

Presidentja Jahjaga dekoron personalitetet e shquara.

        Presidentja Jahjaga dekoron personalitetet e shquaraJam e nderuar qe si presidente e Republikës së Kosovës kam pasur nderin që, duke kryer obligimin kushtetues, te dekoroj te gjitha ato personalitete, të gjithë ata veprimtarë që dhanë kontribut të jashtëzakonshëm në të gjitha çështjet që Republika e Kosovës sot të jetë shtet sovran dhe i pavarur, faktor paqeje dhe stabiliteti, vend që aspiron të anëtarësohet në Bashkimin Evropian dhe që është në miqësi të përjetshme me Shtete e Bashkuara të Amerikës, tha presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga, në ceremoninë e ndarjes së dekoratave për personalitetet e shquara të Kosovës, të cilët janë dekoruar nga presidentja më 10 Qershor 2012, 28 Nëntor 2012 dhe 17 Shkurt 2013, ndërsa sot ajo i ka dorëzuar solemnisht. Të gjithë ata veprimtarë, artistë, profesorë, sportistë, të gjithë njerëzit e përkushtuar në profesionet e tyre që t’i arrijnë vlerat më të larta në punën dhe në angazhimin e tyre. Gjithashtu, ndihem e nderuar që kam dekoruar miqtë tanë ndërkombëtarë që në misionet e tyre në angazhimin konkret dhe personal, lanë gjurmë në zhvillimin tonë, kontribuuan që ne sot të jemi një shtet i respektuar demokratik, me rend dhe sundim të ligjit, me liri dhe të drejta për të gjithë qytetarët pa dallim.

Obligimi im është që të jap një vlerësim të vogël dhe modest, por shumë simbolik, si një obligim të shoqërisë sonë që të nderojmë dhe të kujtojmë, në mesin e shumë të tjerëve, njerëzit e dalluar që e merituan me punën dhe angazhimin e tyre, tha Jahjaga.

Ju familjarë, ashtu si edhe të gjithë ne, jeni krenarë për bijtë dhe bijat, për vëllezërit dhe motrat, për prindërit dhe për të gjithë ata njerëz të vullnetit të mirë dhe të idealit që u shkrinë që ne sot të jetojmë të lirë dhe të dinjitetshëm, të ndërtojmë një të ardhme duke ecur rrugës që ata na e lanë.

T’i mbani me nder këto çmime.

Respekt dhe nderim për veprën e të merituarve.

Më poshtë po sjellim emrat e personaliteteve që iu dhanë sot dekoratat. Ata janë dekoruar nga Presidentja Jahjaga më 10 Qershor 2012, 28 Nëntor 2012 dhe 17 Shkurt 2013.

Të dekoruarit me Urdhrin “Hero i Kosovës”:

Urdhri “Hero i Kosovës” u jepet personave që kanë bërë vepra sakrifice dhe trimërie për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës.

********


Jashar Salihu Urdhri “Hero i Kosovës”

********

Urime Botushas. Krenohuni.
Foto e re.

Nji foto që është histori në vehte.
Grupi folklorik nga Botusha.
I pari nga e majta Hasani i biri i Hyrzemit, Tahir Bajrami, Isak Xhoki, Mahmut Zeqiri, Hyrzemi, Zenel Sadrija i Koshares dhe Hajdar Bajrami. Ulur Shkurta e bija e Hyrzemit.

Njoftim.

Njoftojm të gjithë bashkëvendasit, shokët dhe miqet se sot me 18.10.2012 vdiq në Botushë, Adem (Misin) Nimani.

Varrimi i të ndjerit bëhet nesër me 19.10.2012 në Botushë në ora 14.00. Funerali niset nga shtepija e të ndjerit.

Familja Nimani Botushë-Zvicer Gjermani    


Stafi i web faqes www.botusha.li i shprehë ngushllimet më të sinqerta Familjes Nimani me rastin e vdekjes së Baces Adem.

Lavdi

                           Fletëpagesa e Shoqatës Humanitare "Jerina"

Qaste nga Mbledhja

Këto jan disa Foto nga mledhja e fundit, Zofingen CH.